• Ida Karolina

Venedig


Andra gången vi är i Italien. 10 (!) år sen första gången.

Förra veckan var det höstlov för stora och små. Vi körde till Stavanger och lämnade pojkarna hos deras farmor och farfar. Sedan åkte jag och min kära till Venedig. Åkte sent på lördag och hade bokat ett hotell nära flygplatsen. Nästa dag tog vi bussen in till själva stan. Det är ju en upplevelse att besöka Venedig! Kan ju inte säga något annat! Passa på att åka dit innan det sjunker! Väldigt speciellt med kanaler som gater. Men väldigt turistigt!

Ibland undrade vi vad som egentligen finns kvar om man skulle ta bort turisterna. Är det bara en spökstad kvar då? Vi gick flera bra promenader bort från det mest centrala området. Det var en otroligt lugn och behaglig känsla att gå omkring i den här staden. Det är ju fin utsikt nästan över allt. Omgivningar med vatten upplevs ju ofta väldigt lugnande. När vi kom bort från handelsgatorna fanns där ju även områden där lokala bor. Det är ju ofta där upplevelsen är. Inte mitt i fashion street (som såklart är spännande men på ett lite annat sätt).

Vi fikade på en lite mer "lokal" café. Här flög duvorna in, och folk shottade sin espresso. Jag fikade tiramisu. Min kära hade focaccia / sandwich. När vi gick vidare därifrån började det regna rätt bra. Vi hade visst bara lyckats få med oss en paraply. Men det gjorde inget. Det blev faktisk en av dom mysigaste promenader jag varit på. Nästan vilse i en av Venedigs bydelar i regnet.

Vi åkte gondol förstås. Det kändes nästan som obligatoriskt här. Vi gjorde det första dan för då såg vi att vi skulle ha bra väder iallafall. Det var verkligen skitdyrt! 800 spänn måste man ut med för båten i en halvtimme. Hade jag inte just fått födelsedagspengar så är det inte säker detta hade blivit prioriterat. Men så klart att det var en fantastisk upplevelse! Man sitter ju som en kunglig i en sån där fin gondol och bara njuter turen!

Dom som ror måste visst ha randig tröja. (Som tur är sjunger dom inte).

Vi hade hyrt en lägenhet genom Airbnb. Vi ville egentligen ställa lite frågor till våran värd men tyvärr kunde hon inte så mycket engelska. Det var väl enda minuset. Annars supernöjd med Airbnb! Vi provade det i Lissabon för två år sedan och det funkade fint även då. Det är så skönt att ha sitt "eget" ställe för några dar. Vad ska man göra på ett hotellrum liksom? Har man en lägenhet kan man göra sin egen espresso och fika på sin egen takterrass. Man får även ett litet intryck av hur det kan se ut i "vanliga" folks hem.

Italien och speciellt ett område som Venedig lever ju av turister. Jag läste att dom försöker begränsa hur mycket turister som kommer på besök mtp slitage på en stad som faktiskt sjunker. Samtidigt är det ju turisterna dom lever av. Det hade ju varit att skjuta sig själv i benet om folk inte skulle resa hit.

Gatan där vi bodde. Alla hus ser jätte slitna ut, inte konstigt då dom är ungefär 500 år gamla! Men inuti är dom flesta renoverade och fina. Iallafall enligt han som rodde våran gondol.

Vi bodde längst upp på 4.e våningen.

Köket:

Sovrummet. Rent och fin över allt! Lite konstigt var det kanske att det gungade i golvet som var av kakel så det vibrerade i skåpet..kanske det inte var så mycket kakel egentligen...

Bathroomselfie - check!

Ner mot "gården".

"Rooftopwiev" från takverandan som vi hade för oss själva.

Vi hittade en ekologisk liten affär också där vi köpte med oss frukost och snacks. Dom har bra utbud av alternativ till mjölk som havredryck, glutenfritt och vegetariskt! Kokade egen espresso på gas spisen. Såå gott kaffe! Så några espresso påsar fick också följa med i kofferten hem.

För vad mer behövs väl egentligen för en lyckad semester? För mig är det i alla fall att få ta dagen som den kommer och känna att man har tid till att vila ut. God mat! Prova dom lokala specialiteterna. Och att vara tillsammans med sin Kära så klart.

Arrivederci/ på återseende.

Ida Karolina


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
© All rights Ida Karolina 2016 - 2020. Proudly created with Wix.com