• Ida Karolina

vad är en vinnare


För ett tag sen deltog jag på ett teambuilding event. Jag är ledsen att jag behöver säga det men jag tyckte inte att det hjalp. Här är varför.

För det första så var vi 10 stycken, ialla falla på mitt lag. Det är en bra sak att sätta ihop folk som inte känner varandra så bra för de ska bli utmanada till att försöka fungera ihop. Problemet med så många är bara att några är mer kompetetiva än andra. 3-4 stycken blir de som tar regien och löser allt. Jag kännde hur jag blev mer och mer drenerad. Ett team på max 5 hade varit mer funktionellt.

För det andra pratade inte alla samma språk. En person kunde ingen engelska. Innan vi drog iväg bad några om tolk men det var tyvärr inte möjligt. Vi blev tillsagda att ta hand om alla på temet och att fokusera på teamspirit. Javissta sa alla. Men så fort vi drog iväg hörde jag hur det suckades och såg hur det himlades med ögonen. Jag känner mig ännu så otroligt illa berörd av hur dåligt gruppen tog hand om den här personen. Det skulle ju varit uppgifter som alla kunde delta på. Men uppgifterna var till största dels fysiska och innebar en del springande. Personen som inte pratade engelska var heller inte i så bra form. "Ledarna" på teamet sa att hen kunde slippa va med och kunde gå ha ledigt i stället. Det här kunde ha varit någons familjemedlem. Ingen försökte ens ta reda på hur hen hade det eller förskte lära känna hen på något sätt. Hen hade ju inte valt att vara med på det här mer än någon annan.

Min tredje punkt hänger lite ihop med det här. Är verkligen målet att alla måste vara super extroverta för att det ska räknas som framgångsrikt? Jag upplever gång på gång hur det premieras att i alla lägen vara utåtriktad. Men alla människor fungerer ju inte så. Det är ofta de som skriker högst som hörs. Men vad med de som faktiskt tänker. De som vill ha arbetsro för att de faktiskt gillar att jobba. Sanningen är att det hade gått ganska dåligt om vi inte hade några sånna människor alls. Jag har börjat säga att jag är en introvert för det är så jag fungerar. Jag kommer aldrig att vara den som hörs mest. Men jag vill att allas bidrag ska räknas.

Jag är fortfarande inte återställd efter det här. Ibland tar det tid att fylla på med ny energi igen.

Det jag sitter kvar med efter det här är; att kan man inte vara på de på sitt eget team, hur mycket vinnarskalle man än är - så vinner man ändå inte.

XOXO

Ida Karolina


0 kommentarer